Els Premis Auriga guardonen Tarragona, Girona, Ullastret, Ripoll, Badalona, Barcelona i Blanes

Premis Auriga 2014-2015

Aquest dimecres, dia 24 de febrer, s’ha celebrat a l’Aula Magna de la Universitat de Barcelona l’acte de lliurament dels Premis Auriga corresponents als anys 2014 i 2015, que atorga la revista Auriga, l’única publicació en català especialitzada en la divulgació del món antic.

Els guardonats han estat els següents:

XXII Premis Auriga (2014)

Premi Núria Tudela i Penya, adreçat a estudiants, al qual poden optar treballs d’ensenyament secundari i universitari relacionats amb qualsevol aspecte del món clàssic ha guardonat “La batalla de Lleida”, realitzat per Martí Esquirol Domènec, alumne de Institut Serrallarga, de Blanes, i tutoritzat per Montserrat Nogueras.
 
Premi Musa, d’exposicions sobre el món antic, ha estat concedit en aquesta edició ex aequo a l’exposició “Sexe en època romana” produïda per Arqueoarxa, la Xarxa de Museus i Jaciments Arqueològics de Catalunya, i liderada pel Museu de Badalona on es va inaugurar l’abril de 2013. I l’exposició “Déus i mites de l’antiguitat. L’evidencia de la moneda d’Hispània” produïda pel Museu Nacional d’Art de Catalunya.

Premi Didascàlia, treballs a iniciatives didàctiques ha estat atorgat també ex aequo a “Centcelles, el nostre objectiu”, activitat docent impulsada pel Museu Nacional Arqueològic de Tarragona i l’Ajuntament de Constantí i la participació de tots els centres educatius d’aquesta població. I a “Viquiclàssics”, una col·laboració entre el Grau d’Estudis Clàssics de la Universitat Autònoma de Barcelona i l’Amical Wikimedia.

XXIII Premis Auriga (2015)

Premi Núria Tudela i Penya
Jordi Bossoms Costa, estudiant de l’Institut Abat Oliba de Ripoll, “Representació de l’Odissea en les arts plàstiques i literàries”, i tutoritzat per la professora Rosa M. Tolós.

El Premi Musa
Exposició “Els caps tallats d’Ullastret. Violència i ritual al món iber”, produïda pel Museu d’Arqueologia de Catalunya.
 
Premi Carles Miralles i Solà, és l’antic premi Didascàlia que duu a partir d’ara el nom de l'hel·lenista, poeta i crític literari traspassat l'any passat i que era membre del consell assessor d’Auriga, fou concedit ex aequo a les “Trobades d’alumnes de llatí d’ESO” que realitza l’equip de Cultura Clàssica de l’ICE de la Universitat de Girona, coordinat per Lina Vilamitjana i al “Projecte wikiArs a Tarragona: posar el coneixement a l'abast de tothom” que han dut a terme l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació a Tarragona (EADT), l’Associació Amical Wikimedia i el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT).
 
En el decurs de l’acte, la Dra. Eulàlia Miralles, professora de la Universitat de València, va impartir la conferència Llengua pròpia i alteritat a la Catalunya dels segles XVI-XVI.
 
Montserrat Tudela directora de la revista Auriga va declarar que “aquests premis són una mostra de la vitalitat de la nostra identitat clàssica als territoris de llengua Catalana. Avui hem guardonat persones i institucions de Tarragona, Girona, Ullastret, Ripoll, Badalona, Barcelona i Blanes, i la conferència ve de València. Ara i aquí per més que volguéssim no podríem renunciar al nostre classicisme. Aniria bé que en aquest moment nacionalment tan creatiu aprofundíssim en el coneixement de la cultura clàssica, com ja s’ha fet al llarg de la història en altres moments fundacionals, per exemple al segle XVIII als EUA o al Noucentisme. Si volem construir el futur hem de consolidar els nostres fonaments des de la reflexió humanística en el sentit més ampli i evidentment aquests premis són una mostra que des del territori hi ha aquesta ferma voluntat”.