Els premis Auriga guardonen Tarragona, Girona, Blanes i Mollet
La revista Auriga, l’única publicació en català dedicada a la divulgació del món antic a Catalunya, ha fet públic avui el veredicte de la XXIV edició dels Premis Auriga, adreçats a tots els territoris de llengua catalana.
Els guardonats 2016 són els següents:
El Premi Musa, d’exposicions sobre el món antic, ha estat concedit ex aequo a dues exposicions de Girona i Tarragona. D’una banda al Museu Nacional Arqueològic de Tarragona per l’exposició temporal “Re-descobrint Centcelles” que proposa un itinerari pel propi monument i per la seva intensa i densa historiografia. Es podrà veure fins el 8 de gener de 2017. I, d’altra banda, a l’exposició temporal “Mosaics, 3 Museus. 140 anys dels mosaics romans de Bell-lloc (Girona)” del Museu d’Arqueologia de Catalunya-Girona. Es podrà veure al monestir de Sant Pere de Galligants fins l’11 de setembre. Aquesta exposició està coorganitzada per la seu de Girona i la de Barcelona del Museu d’Arqueologia de Catalunya i pel Museu d’Història de Girona i comissariada pel Museu d’Arqueologia de Catalunya – Girona i el Laboratori d’Arqueologia i Prehistòria de la Universitat de Girona. L’exposició posa en relleu un conjunt de mosaics figurats d’època romana localitzats a finals del s XIX i la primera meitat del XX a la masia de can Pau Birol (Girona).
El Premi Núria Tudela i Penya, adreçat a estudiants, al qual poden optar treballs d’ensenyament primari, secundari i universitari relacionats amb qualsevol aspecte del món clàssic, ha estat concedit ex aequo a alumnes de 2n de batxillerat de Blanes i Mollet. D’una banda ha estat guardonat el treball “El vi de la Mediterrània”, de Laia Gimeno, de l’Institut Sa Palomera de Blanes, i que ha estat tutoritzat pel professor Miquel Pujades. I, d’altra banda, ha estat guardonat el treball “Amors literaris. L’amor i les dones en la literatura grega” de Marta Esteve, de l’IES Gallecs, de Mollet, tutoritzat per la professora Laura Lucas.
El Premi Carles Miralles i Solà, adreçat als treballs, projectes o iniciatives docents realitzats per professors a les aules dels territoris de llengua catalana, ha estat concedit ex aequo a dues experiències dutes a terme a Tarragona. D’una banda “Les arrels del present” de l’Escola Pau Delclòs. S’ha desenvolupat a l’etapa de primària, d’abast interdisciplinar, basat en el coneixement dels monuments de Tarragona. I, d’altra banda, “Solcant la història” un projecte adreçat a alumnes d’educació especial que ha dut a terme l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica amb l’Escola Solc, el Camp d’Aprenentatge de la ciutat de Tarragona i amb la col·laboració de la revista Fet a Tarragona.
La directora de la revista Auriga, Montserrat Tudela, ha declarat que “enguany els guardons han estat més disputats que mai, atès que tots els candidats tenien un altíssim nivell i, a més, hem tingut projectes que abasten la totalitat de la població, des dels escolars de primària, fins els estudiants universitaris, amb dues candidatures d’alumnes d’educació especial, al públic generalista. A més, ens han arribat candidatures d’arreu dels territoris de llengua catalana. És innegable que la identitat individual i col.lectiva de la nostra Nació duu l’empremta del món clàssic que ens va llegar l’univers que forma la civilització occidental. Però a més de formar part indestriable de la nostra identitat, el món clàssic és un pilar per a la indústria cultural, com ho mostren les diverses exposicions que s’han presentat”.
El lliurament dels XXIV Premis Auriga es realitzarà durant el proper curs acadèmic, en un acte que s’anunciarà oportunament.