Els premis Auriga tracten la competició, l'homosexualitat, la moda i l'aprenentatge de llengües

La revista Auriga, l’única publicació en català dedicada a la divulgació del món antic a Catalunya, ha fet públic avui el veredicte de la XXVI edició dels Premis Auriga, adreçats a tots els territoris de llengua catalana.
 
Els guardonats Auriga 2018 són els següents:
El Premi Musa, d’exposicions sobre el món antic, ha estat atorgat a l’exposició “Agon, la competició a l’antiga Grècia” que va exposar el CaixaForum Barcelona del 24 de novembre de 2017 al 18 de febrer de 2018 i que proposava una comprensió de l’esperit competitiu present en tots els aspectes de la vida quotidiana i social de l’antiga Grècia, que movia a atletes, herois, filòsofs, polítics i artistes. L’exposició va ser visitada per més de 78.000 persones.
 
El Premi Núria Tudela i Penya, adreçat a estudiants, ha estat concedit ex aequo als treballs realitzats per alumnes de segon de batxillerat de Reus i Viladecans. D’una banda ha estat guardonat el treball “La vestimenta a Roma” de Laura Cano, de l’ Institut Josep Tapiró de Reus tutoritzat per Claustre de Bofarull. És un intent de reconstrucció històrica sobre la vestimenta de la època romana, amb l’objectiu de trobar els criteris al’hora de vestir-se, ja sigui una distinció de classes socials, de gènere, inclús, de la edat en aquella època i tenir un coneixement històric dels costums, tradicions i conductes de la societat de l’antiga Roma.
 
També ha estat guardonat el treball “Sed mihi nulla puella placet”, d’Antonio Martínez Molina, alumne de segon de batxillerat de l’Institut de Sales de Viladecans, tutoritzat per la professora Ma. Dolores Olmedo. Explica l’evolució sobre la consideració de l’homosexualitat al llarg de tota la història de la Roma antiga, així com un estudi lingüístic i contextual dels graffiti amatoris pompeians, susceptibles a ser interpretats com a missatges d’amor entre homes.
 
El Premi Carles Miralles i Solà, adreçat als treballs, projectes o iniciatives docents realitzats per professors a les aules dels territoris de llengua catalana, ha estat atorgat a la proposta didàctica 
"Loqui Latine" dut a terme conjuntament a l’ Institut Baix Camp, i Institut Josep Tapiró ambdós centres de Reus i que té per objectiu l’aprenentatge del llatí com una llengua viva, alhora que presenta les particularitats d’una llengua flexiva usada fa segles.
 
Montserrat Tudela directora de la revista Auriga ha destacat l’actualitat de la temàtica de cada un dels guardons: “des de l’esperit competitiu fins l’aspecte social de l’homosexualitat, passant per la moda i l’aprenentatge de llengües són models que es basteixen en època clàssica i segueixen definint la nostra manera d’entendre el món i de reflexionar sobre nosaltres mateixos. El món clàssic són les nostres arrels més pregones i, un any més, amb els Premis Auriga ens endinsem en el seu coneixement.”
 
El lliurament dels XXVI Premis Auriga es realitzarà el curs acadèmic proper, en un acte que s’anunciarà oportunament.